Heb jij vaak last van een enorme energie dip na het eten? Je hebt nergens meer zin in en je zou het liefst alleen nog maar willen blijven zitten?
We horen en merken dit heel vaak. Mensen gaan energiek aan tafel zitten om te lunchen of te dineren, maar zodra de maaltijd naar binnen is gegaan keldert het energieniveau drastisch. En dit is zonde, want voeding staat immers voor energie – en zou dus geen energie moeten kosten.
Er zijn natuurlijk tal van redenen die een after dinner dip kunnen veroorzaken, maar vandaag zoomen we even in op een oorzaak die voor iedereen van toepassing zou kunnen zijn.
Bereid je eigen maaltijden
Dit heeft twee redenen. De eerste kun je natuurlijk zelf wel bedenken: je kookt met verse ingrediënten wat vaak betekent dat het gezonder is dan een kant en klaar maaltijd. Je gebruikt dan (waarschijnlijk) minder E-nummers, minder suiker en meer groente dan wanneer je buiten de deur gaat eten.
Maar waar het eigenlijk het meest om gaat is dat je jouw spijsvertering kunt voorbereiden op dat er eten aan komt. Jouw lichaam is namelijk niet de hele dag door in spijvertering-stand. De energie kan maar één richting op, en je kunt niet verwachten van je lichaam alle energie naar de spijsvertering stuurt de hele dag. Dit dien je dus goed voor te bereiden voordat je aan een maaltijd begint.
En dit doe je door zelf te koken. Door de geur van eten, het zien van eten en het denken aan eten gaat onze maag maagzuur produceren en worden spijsverteringsenzymen aangemaakt. Er moet dus een kleine periode aan de maaltijd vooraf gaan voordat het feest mag beginnen.
Evolutionair hebben we altijd onze spijvertering voorbereid voordat we aan een maaltijd begonnen. De vruchten moesten geplukt worden, het dier moest gevangen worden, de knollen moesten uitgegraven worden, overal waren we al vooraf bezig met het voorbereiden van onze spijsvertering.
Maar vandaag de dag staan we op en pakken we een plakje ontbijtkoek, ’s middags openen we onze voorgesmeerde broodtrommel en ’s avonds bestellen we Thuisbezorgd. Het kost je weliswaar niet veel energie om de maaltijd te bereiden, maar het kost je wél veel energie om de maaltijd te verteren. En dat is natuurlijk geen goede ruilhandel.
Vandaar dat het belangrijk is om een aanloopje te creëren voor je maaltijd. En we snappen dat je niet een tas met ingrediënten gaat meenemen om op het werk de keuken in te duiken, maar je kunt wel degelijk jezelf op een andere manier voorbereiden op de maaltijd.
De geest is de stuurman van het lichaam
Onze neocortex – het mensbrein – is ons grootste probleem én ons grootste zegen. Dat wat ons onderscheidt van dieren is ons analytisch en kritisch denken – wat ervoor zorgt dat we vaak alleen maar in ons hoofd zitten. Hoe heerlijk zou het zijn als je net als dieren geen 60.000 gedachten per dag hebt? In dit opzicht is het ons grootste probleem, maar het is ook ons grootste zegen.
We kunnen namelijk veel dingen bewust besturen met onze geest. En dit is super, want dit werkt ook op onze spijsvertering. Denk maar eens aan een citroen. De kans is groot dat je nu extra speeksel aanmaakt. Dit is het bewijs dat je met je geest invloed hebt op je spijsvertering. In dit speeksel zit namelijk amylase – het enzym dat in de mond al zorgt voor de eerste spijsvertering. Het denken aan eten bereidt dus je spijsvertering al voor op wat komen gaat.
Het is dus de kunst om een half uur voordat je aan je maaltijd begint al te visualiseren hoe dat gaat smaken. Denk dan aan de texturen, de smaken (zoet, zuur, bitter, zout) en aan het mondgevoel. Is het vettig, krokant, luchtig, zacht of fris? Bereid jezelf helemaal voor op wat komen gaat en jouw spijsvertering staat er helemaal klaar voor.
Op deze manier zet jij je spijsvertering niet voor onverwachte verrassingen en kun jij meer energie halen uit wat jij tot je neemt. Je haalt hiermee ook automatisch stress weg, omdat je de energieverdeling in je lichaam bewust weg haalt bij de stress as en verplaatst naar de spijsvertering.

Ik ben mijn boterham op het werk helemaal zat
Ik snap dat je het lastig vindt om jezelf helemaal voor te bereiden op een droog broodje pindakaas tijdens de lunchpauze. Je wilt immers wel graag iets lekkers mee hebben om naar uit te kijken.
Je hoeft nooit meer een saaie boterham mee naar het werk als je ons e-book hebt. Hierin vind je meer dan 50 overheerlijke gerechten die je mee kunt nemen naar het werk. Je zal al vanaf ’s ochtends vroeg uitkijken naar jouw overheerlijke lunch!
[ux_products animate=”fadeInLeft” show_price=”0″ products=”1″]




